U Staré elektrárny 291/11 710 00 Ostrava
cs

10 otázek pro advokáta Jiřího Klegu

26. 8. 2016

1. Co máte na své práci nejraději?

Volno. A pokud jsem v práci, tak kontakt s klienty a samozřejmě zajímavé kauzy, kde je za co se „rvát“. Takže spíše spory a trestní věci.

2. (Pracovní) konflikt, který Vám utkvěl v paměti, jak jste ho řešil a co Vás naučil?

Advokacie je práce s lidmi a ta je plná konfliktů. Poučení je asi jediné. Odkládání problému je sebevražda. Ještě se tak tím umět vždy řídit. Nicméně konflikty i neúspěchy, byť jsou nepříjemné, často člověka posunou dál. Profesně i osobně.

3. Zážitek z praxe, který Vám nejvíce utkvěl v paměti?

Bude to znít asi hloupě, ale objetí od chlapa jako hora, když klienta zprostili obžaloby u soudu v kauze, kde došlo k usmrcení člověka. To jsem měl opravdu velkou radost, ne tolik z profesního úspěchu, spíše lidskou. Tehdy klientovi po všem to nespravedlivém osočování spadl doslova kámen ze srdce. A mně také. A to je krása advokacie ve své ryzí podobě.

4. Jak často Vás ve vašem oboru něco překvapí?

Pravidelně tak činí soudy. Nedávno jsme posílali na stejný soud několik totožných žalob dle totožných kauz. Lišila se jen cifra a jméno. Polovina rozhodnutí byla zamítavých a polovina kladných. A pak to klientovi vysvětlujte. Na tom je opravdu nutné zapracovat. Vedle délky řízení je to největší katastrofa soudnictví u nás, a tím také „Achillova pata“ právního státu. Obdobně zarážející jsou případy, kdy si okresní soud s krajským soudem několik let přehazují jednu kauzu tam a zpět, aniž by se objevily nové důkazy.

5. Je nějaký zákon, který byste nejraději zrušil?

Neznám zákon, který by upravoval něco, co úpravu nepotřebuje, takže se bavme spíše o změně. A těch je řada. Některá ustanovení správního řádu jsou v rozporu s mezinárodním právem, případně nedávno jsem se snažil iniciovat novelu zákona o pobytu cizinců, který nereflektuje stávající praxi nastavenou částečně také mezinárodními dohodami. Proces vyřizování víz je tedy zbytečně nákladný, komplikovaný a neflexibilní pro žadatele i stát. Přitom stačí doplnit pár slov. Stát se snaží vytvářet pobídky pro zahraniční investory a neumí vyřešit takovou banalitu, která je sice marginálním, ale přesto trnem v patě pro investory.

6. Kdybyste mohl, jaký zákon byste napsal?

Tak to bych nemohl. Na to nemám erudici ani další potřebné schopnosti. Díky bohu. Rád bych ale prosadil třeba onu novelu ohledně vízové agendy. Nicméně na to politici zatím moc neslyší.

7. Jací lidé vás nejvíce dokáže rozčílit?

Zejména ti arogantní. Ale ono je to spíše smutné, protože jejich projev arogance je často jakousi vlastní obranou a důsledkem nějakého jejich vnitřního problému, nespokojenosti. To máte jak v té Werichově písničce Hodné štěně.

8.  Ideální způsob relaxace?

Hory, hospoda, přítelkyně. A teď se bude zlobit, že jsem jí zmínil třetí v pořadí. Nicméně bývá stejně součástí těch dvou předchozích variant.

9. Knížka, kterou jste četl naposled?

Vladimír Čermák – člověk, filosof, soudce od Jiřího Baroše. Zatím jsem ji ale nedočetl. Po všech těch rozsudcích už nemám tolik síly na další řádky.

10. Který předmět byl na studiích Vašim nejoblíbenějším a proč? A který jste naopak neměl rád vůbec?

Já jsem nebyl zrovna pilným studentem. A vždy mě zaujali spíše pedagogové než předmět samotný. Například ústavní soudce pan prof. Pavel Holländer.

Čtěte na: Epravo.cz